Hangi Tapu Tipleri İçin Konut Kredisi Kullanılabilir?

Hangi Tapu Tipleri İçin Konut Kredisi Kullanılabilir?

Konut kredisi, günümüzde ev satın almak, inşa etmek veya mevcut daireyi yenilemek amacıyla finans kuruluşlarından temin edilen bir kredi türüdür. Genellikle uzun vadeli bir borçlanma aracı olan bu kredi, belirli bir faiz oranı üzerinden bankaya öngörülen sürede geri ödenir. Peki, konut kredisi kullanabilmek için hangi koşullara sahip olmak gerekiyor?

Adana’da vatandaşları lüks ve konforlu yaşam alanlarıyla buluşturan Handan Karay İnşaat, konut kredisi konusunda merak edilenleri anlattı.

Konut Kredisinde Hangi Kriterler Gerekiyor?

Bankadan bir miktar parayı vadeli şekilde ödünç almayı tanımlayan konut kredisinden yararlanabilmek için “tapu türü” önemli bir başlıktır. Ayrıca konut kredisi başvurusunda kişinin kredi geçmişi, gelir durumu, kredi notu ve konut değeri gibi faktörler de göz önünde bulundurulur.

Konut kredisi, uzun vadeli bir borçlanma aracıdır. Planlanan zaman diliminde belirli bir faiz oranı üzerinden aylık taksitler halinde bankaya geri ödenir.

Tapu ise konut kredisi başvurusunun onaylanmasında istenen temel koşullardan biridir. Tapu çeşitleri “konut ve işyeri” olmak üzere ikiye ayrılır. Konut kredi hakkı kazanmak için “kat mülkiyeti, kat irtifakı ve hisseli tapu” türleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekiyor. O halde bankalar hangi tapu seçeneklerine konut kredisi imkânı sağlıyor?

Tapuda Mesken Nedir?

Konut veya oturum yeri olarak tasarlanan gayrimenkulleri ifade eden mesken, tapuda bir taşınmazın kullanım amacını belirler. Tapuda mesken olarak işlenmiş bir gayrimenkul, genellikle konut olarak kullanılan bir ev, daire veya benzeri bir yeri anlatır. Tapu kütüğünde yer alan bilgiler, gayrimenkulün bulunduğu bölgeye göre değişebilir. Bundan dolayı tapu kayıtları incelenirken belirli bir bölgenin yerel tapu düzenlemelerinin de dikkate alınmasında fayda vardır.

Ofis Tapulu Ev Nedir?

Meskenler belirli koşullar yerine getirilerek ofis tapusuna dönüştürülebilir. “Ofis tapulu ev", bir gayrimenkul hem ofis (iş yeri) hem de konut olarak değerlendirilebilir. Bu tür bir daire, tapu kayıtlarında "ofis" ve "mesken" kullanımlarına izin verilen bir alan olarak kaydedilir. Söz konusu mekân sahibi, aynı zamanda evinin bir bölümünü iş yeri olarak kullanabilir. Bu, özellikle serbest veya küçük işletme sahipleri için avantajlı bir durumdur. Konut tapusunu “ofis tapulu” getirebilmek için kat maliklerinin “oy birliğiyle” buna “onay” vermeleri şarttır.

Kat Mülkiyeti Tapusu Nedir?

Günümüzde konut sahibi olmada sıklıkla başvurulan yöntemlerinden biri “uygun faiz oranı ve vadelerle kredi” çekmektir. Bankaların konut kredisini onaylanması bireyin “kredi puanıyla” yakından ilgilidir. Alım-satımlarda konut kredisi kullanacaklar için kat mülkiyeti tapusu ideal bir alternatiftir. Kat mülkiyeti tapusunda şu bilgiler yazılır:

  • Konutun yüzölçümü bilgisi
  • Kişinin bağımsız alan numarası, katı, niteliği
  • Hak sahibinin kimlik bilgileri

Söz konusu belge ayrıca iskan izninin alındığını gösterir. Bankalara kat mülkiyeti tapusu teminat gösterilerek, konut kredisi çekmek mümkündür. Bundan dolayı yaşam alanı satın alırken konut tapusunun “kat mülkiyetli” olmasına özen gösterilmelidir.

Kat İrtifakı Tapusu Nedir?

Bir binanın birden fazla kat sahibi olabilir. Böyle bir durumunda, “kat irtifakı tapusu”, her kat sahibinin kendi bağımsız bölümünün mülkiyetini belirtir. Bu tapu biçimi, henüz iskanı alınmamış mesken tapularını ve daha çok bina tapu bilgilerini kapsar. Binanın sahibine ait arsa üzerinde kat maliklerine ait bağımsız bölümlerin (daire ve işyerleri) inşa edilmesine izin veren bir belge niteliğinde olan “kat irtifakı tapusu” ile her kat sahibi kendi bağımsız bölümünün mülkiyetini belgeler. Mülk sahibi bu tapu ile tapu müdürlüğüne başvurarak “kat mülkiyetli tapu” edinebilir. Bankalar daha çok “kat mülkiyeti tapularını” tercih etseler de “kat irtifaklı tapu” ile de konut kredisi alınabilir.

Hisseli Tapu Nedir?

Hisseli tapu, adından da anlaşılacağı üzere bir taşınmazın mülkiyetinin birden fazla kişi arasında paylaşılmasıdır. Bir gayrimenkul üzerinde “ortak mülkiyeti” ve ortaklara ait hisselerin oranlarını gösteren “hisseli tapu” da her paydaş, arazi veya binanın belirli bir bölümüne sahiptir. Her malikin mülkiyet oranı tapu belgesinde gösterilir. Her paydaş, gayrimenkulü kullanma, kiraya verme veya satma hususunda hissesi oranında hak sahibidir. Bankalar, özellikle miras yoluyla paylaşılan veya aile üyeleri arasında ortak mülkiyet durumlarında ortaya çıkan hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için kredi vermezler. Oldukça sıkıntılı olan bu tapu çeşidinde müşterekler arasındaki olası anlaşmazlıklar mahkemelerde yıllarca sürebilir.


Sosyal Medyada Paylaş

Copyright © 2024 HANDAN KARAY İNŞAAT. Tüm Hakları Saklıdır.

<