Belediyelerin imar müdürlükleri tarafından verilen “iskan raporu”, bir inşaat projesinin yürürlükteki yasalarca belirlenen standartlara “uygunluğunu” onaylayan bir tür yapı kullanım izni belgesidir. Binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığı anlamına gelen iskân raporu; mülk sahiplerini, tapu kaydını, ruhsat bilgilerini, arsa paylarını, bina yüksekliğini, numaralarını, metrekarelerini ve toplam inşaat maliyetini içerir. Bunların yanı sıra iskân için yapının ısıtma sistemi, içme ve atık suyu tesisatı, ortak kullanım alanları gibi teknik özellikleri de dikkate alınır. Handan Karay İnşaat, Adana’da gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için iskân raporunda merak edilenleri anlattı.
İskân belgesi almak için projenin onaylanmış ve tüm şartlara uygun inşa edilmiş olması önemlidir. Kısmen bitirilmiş bir binaya iskân verilmez. Örneğin; otopark veya kanalizasyon altyapısı yarım kalmış bir proje iskân raporu alamaz. Öte yandan belediyeye yatırılması gereken harçların ve sigorta primlerinin de yatırılması şarttır. Bina onaylanmış projeye uygun tamamlandıktan sonra iskân işlemlerine başlanır. İnşaat sahibi veya müteahhidi iskan raporu almak için bir dilekçe ile ilgili belediyeye başvurur. Bu talep üzerine belediyenin yapı kullanma izni teknik elemanları, inşaat projesinin uygunluğunu inceler. Ruhsat ve eklerine uygun inşa edilen binalar için “iskân” ya da diğer adıyla “yapı kullanma izin belgesi” düzenlenir.
Nüfus cüzdanı fotokopisi, başvuru dilekçesi, iş bitirme tutanağı, güncel tapu kaydı, inşaat ruhsatı fotokopisi, hak ediş belgesi, sivil savunma müdürlüğü uygunluk raporu, SGK borcu yoktur belgesi, harç ücretleri makbuzları, asansör ruhsatı, telekom ankastre raporu, enerji kimlik belgesi, yapı denetim sertifikası, bina aplikasyon krokisi, ısı yalıtım belgesi, vergi dairesinden ilişki kesme belgesi, proje müellifleri raporu, yapının cephe fotoğrafları, emlak ve çevre temizlik vergisi yoktur yazısı, yangın tesisat raporu.
İskân raporu alınmamış bir proje resmi kayıtlarda inşaat olarak gözükür. İnşaatın projeye uygun olarak yapıldığı tescillenmesi için kat irtifakının üstüne iskânın da alınması gerekir. İskân apartmanın bütünü için alınır. Kat maliklerine belirli bir masraf çıkaran bu durum kimi zaman binalarda iskân alınamamasına yol açabilir.
İskânı olmayan bir bina ayıplı olarak değerlendirilir. Bu nedenle inşaatı kullanmak için ilk yapılması gereken işlem belediyeden iskân belgesi almaktır. Konut projeye uygun yapılsa bile iskân alınmadığı durumlarda bazı uygulamalarda aksaklıklar ve risklerle karşılaşılabilir. Bu zorluklar şu şekilde sıralanabilir:
E-devlet sisteminde bir konuta ya da apratmana ilişkin yapı kullanma izin belgesi (iskân) sorgulama yapılabilir.
Benzer Haberler
Copyright © 2024 HANDAN KARAY İNŞAAT. Tüm Hakları Saklıdır.