Mimari yapılar mühendisler tarafından hazırlanan projeler doğrultusunda inşa edilir. Binadaki hak sahipleri daireleri hakkındaki detayları “kat planı” ile öğrenme fırsatı bulur. Kat planında konutun metrekaresi, mutfak, salon ve diğer ünitelerle ilgili bilgiler yer alır. Tamamlanmamış bir projeden ev alındığında kat planı mercek altına alınır. Meskenin beklentilere ve ihtiyaçlara uygun olup olmadığına bu çerçevede karar verilir. Handan Karay İnşaat, kat planı ve inşaatı tamamlanmamış ev incelenirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Kat planı, tasarım aşamasındaki bir inşat projesinde katların nasıl tasarlandığını ve kullanım amaçlarını belirler. Çok katlı yapılar için hazırlanan özel yapı çizimlerdir. Kat planında binadaki her bir dairenin net ve bürüt metrekareleri, merdivenler, asansörler ve ofisler “kuş bakışı” gösterilir.
İnşaat halindeki bir projeden dairenin metrekaresini iki şekilde öğrenmek mümkündür. İlk ve somut seçenek “örnek dairenin” incelenmesidir. 300-500 konutluk büyük projelerde örnek daireler bitirilip tüketicinin beğenisine sunulur. Örnek daire gezilerek satın alınmak istenen evin detaylarıyla ilgili fikir edinilebilir. Gerek duyulduğunda dairelerdeki her bir ünitenin büyüklüğü metre ile ölçülebilir. İkinci alternatif ise henüz başlamayan inşat projeleridir. Bu durumda evin “kat planı ya da kat planının maketi” değerlendirilir. Planda yerleşim düzeninde kapıların pozisyonları, odaların ve pencerelerin konumu gibi öğelere bakılır. Projelerin birçoğunda daire tiplerine ait kat planında bölümlerin ayrı ayrı metrekareleri yer alır. Kat planındaki her bir kısmın toplamıyla evin net metrekaresi bulunabilir.
Kat planında evin net metrekaresi verilmemiş olabilir. Bu hesaplama için projede duvar olarak belirlenen bölümlerden yararlanılabilir. Duvarların iç renk dolguları genel olarak benzerdir. Kapılar ve kapı kirişlerinde ise zıt renkler kullanılır. Kat planlarında duvarlar daha çok siyah renkle, kirişler ise beyaz renkle tanımlanır. İnce bir çizgi ile işaretlenen kapıların açılma yönleri kesik çizgilerle verilir. Duvar uzunluklarının çarpımı ile dairedeki her bir ünitenin metrekaresi hesaplanabilir. Bölümlerin metrekareleri toplanarak evin net büyüklüğü bulunabilir.
Bir ev satın almadan önce kat planı sayesinde merak edilen hemen her bilgi edinilebilir. Bu bilgilerden bir kısmı şu şekilde: Zemin tipi, taşıyıcı sistemler, kot değeri, tavan özellikleri, mutfak, salon gibi bölümler. Kot değeriyle dairenin hangi katta olduğu öğrenilebilir. Zemin tipi ile parke ya da fayans gibi malzemelerin nerede kullanıldığı incelenebilir. Tavan tipinin hangi nitelikte olduğuna (asma, geleneksel, oyuklu, eğimli, kiriş, sundurma veya katedral) bakılabilir. Taşıyıcı sistemler ile kolonların yerleri konusunda fikir edinilebilir.
Proje evler değerlendirilirken bazı “teknik kavramların” anlamlarını bilmekte fayda var. Bunlardan biri inşat projelerinde kullanılan ve hukuki bir terim olan “bağımsız bölüm” dür. Bağımsız bölüm, tamamlanmış bir binada bağımsız mülkiyeti; yani kullanıma veya satışa hazır duruma gelmiş yapının her üniteyi (kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen ve depo) ifade eder. İnşat halindeki bir uygulamadan ev alırken teknik detayların yer aldığı “statik proje” gibi farklı planları incelemeye gerek olmayabilir. Bunun yerine projedeki her bir katın detaylarını yansıtan “kat planları” değerlendirilebilir.
Kat planı ele alındığında öncelikle satın alınması düşünülen daire tipi ile incelenen daire çeşidinin aynı nitelikte olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bazen inşat projelerinde daire büyüklüklerinde sorularla karşılaşılabilir. Binanın giriş veya birinci katlar ile üst katlar arasında metrekare bazında değişiklikleler olabilir. Binalar iki ya da üç tip daireli tasarlanabilir. Böyle projelerde dairelerin her birinin planı ve ölçüleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla incelenen dairenin, satın alınması düşünülen daire ile aynı olup olmadığı noktasında titiz davranılmalıdır.
Site gibi kompleks projelerde çok sayıda daire tipleri bulunabilir. Daire tipi, evin büyüklüğü, özelliği ve konumuna bağlı olarak fiyatı belirleyen önemli bir etkendir. Daire tipleri genellikle 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 gibi oda ve salon seçenekleriyle ifade edilir. Örneğin; 2+1 bir daire satın alınmak istendiğinde aynı projedeki tüm 2+1 daireler farklı özellikleri içerebilir. Özenle üzerinde durulması gereken bir başka nokta ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği bildiren “kot değeridir.” Kat planlarında dairenin kot değeri açık biçimde yazılmayabilir. Veya sunulan kat planı değişik bir kottaki örnek bir kat planı olabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı sözleşme imzalanmadan önce “daire tipi ve dairenin bulunduğu kat” gibi tüm ayrıntılar itinayla araştırılmalıdır. Böylece sonradan doğabilecek olası problemlerin önüne geçilmiş olur.
Benzer Haberler
Copyright © 2024 HANDAN KARAY İNŞAAT. Tüm Hakları Saklıdır.